Finnkollen, Olstad og Benum

  18.12.2023 Kl. 16:42  

Visste du at ganske nøyaktig 41 år siden, dvs. lørdag 17. januar 1981, ble det arrangert KM i hopp i Finnkollen - og at dette var det første hopprennet i Finnkollen på nesten 15 år? Etter storhetstiden på 50-tallet dabbet nemlig interessen i Finnkollen IL av utover på 60-tallet, og klubben lå nærmest i dvale frem til 1975 da lysløypa sto ferdig. Da økte både medlemstallet og interessen for klubben som ble stiftet i 1945. 

I forkant av KM i hopp i 1981 var det en driftig og ivrig dugnadsgjeng i klubben som i lang tid hadde stått på for å blåse liv i hoppinteressen. Selve bakken hadde fått en kraftig ansiktsløftning med blant annet forbedringer av profilen og selve hoppet.
KM-rennet ble dermed en fin anledning til å vise hvor klubben sto seg på arrangørsiden etter det lange oppholdet. 
Og det var intet å frykte. Det vanket nemlig bare lovord fra både hoppere, trenere og publikum. Bakken var meget god preparert og gjennomføringen gikk unna på drøye to timer. Bedre kunne det ikke gjøres!

Det store navnet under dette kretsmesterskapet var ikke ukjente Børge Benum fra Eidsvold Værks Skiklub. Selv om han den gang hoppet i klassen for yngre junior var han totalt sett suverent beste hopper. Med to fine hopp på 57,5 og 58 meter, var han nesten 20 poeng foran andremann i sin klasse. Og vinneren av klasse A, John Erik Strømberg, ble slått med hele 13 poeng. Det må nevnes at Børges to hopp var bakkerekorder. Børge satt altså bakkerekord i Finnkollen i begge omgangene! 

Glemmer aldri den dagen

Selv om det har gått over 40 år husker Børge Benum denne lørdagen veldig godt. Og årsaken til at denne dagen fremdeles sitter i minnet er av litt andre årsaker enn det sportslige.

- Akkurat denne dagen var en helt spesiell dag, sier Børge i dag. 

Tre uker før rennet i Finnkollen døde nemlig 15 år gamle Sigmund Olstad fra Gjerdrum på tragisk vis. Olstad var ute på skitur da han falt i en utforkjøring og døde på stedet. 

Sigmund Olstad var kombinertløper og Børge hadde vært sammen med Olstad bare dager før det tragiske dødsfallet.

- Jeg husker at vi bare dager i forveien kjørte og hoppet sammen på Vang. Skimiljøet på hele Romerike var sterkt preget av hendelsen, og for å hedre Sigmunds minne satte faren, hedersmannen Guttorm Olstad, opp en minnepremie til beste hopper under dette kretsmesterskapet. Det var Guttorm selv som delte ut premien. Så da vet dere årsaken til at jeg at jeg ble avbildet med et litt trist ansiktsuttrykk den gangen.  

To deltagere fra Finnkollen

Av andre lokale hoppere under KM-rennet kan det nevnes at Atle Nordheim, som var klubbkamerat av Børge Benum i Eidsvold Værks Skiklub, ble nummer tre i samme klasse. Han hoppet 54 og 56,5 meter og endte nøyaktig 20 poeng bak lagkompisen. I samme klasse ble Per Kjelland og Reidar Honningsvåg begge fra EVS henholdsvis nummer 5 og 13. Her må det også nevnes at Sigmund Olstads bror Asbjørn Olstad ble nummer 4. 
Fra arrangørklubben Finnkollen IL var det med to deltagere. Torodd Jansen ble nummer 6 i klasse eldre junior og Bernt Johan Strand ble nummer 13 i klasse B. 


Vis alle nyheter